Tuesday, April 24, 2012

Koolis teisipaeval

Alustan tanast paeva mina, Merike K. Oleme arvutiklassis, kus opilased teevad ryhmatood, Merike opetab meie vastuvotjatele blogi tegemist ja mina alustan tanase paeva kirjeldamist.
Meie jaoks on kooli algus ebaharilikult varajane - 7.30. Yhelt poolt on see arusaadav - koige kuumemaks ajaks on tunnid labi (kell 14.00), sest kui temperatuur on rohkem kui 28 kraadi, siis oppetood on toesti raske labi viia ja teiseks ei anta Kyprose koolis koolilounat ning iga laps laheb koju lounat sooma. Koolis kaasas on neil voileivad, mida nad esimesel suurel vaheajal (kell 9.00) hommikusoogiks soovad. Koolis on vaike puhvet, kust saavad mahla, kohvi jms juurde osta.
Opetajatele varajane algus sobib, sest nad on lounaks kodus tagasi ja saavad peredega tegeleda.
Arkame siis teist paeva kell 5.30, et oigeks ajaks kooli jouda. Meie vastuvotjat ootame tana 13 minutit, nii et kui meie kooli jouame, siis on tydrukud juba kohal. Koik haigutavad ja on vasinud, sest arkamine on liiga varajane. Toimub hommikuring, kus koik annavad ylevaate eelmisest ohtust, kes kais poodlemas, kes perega soomas. Igatahes saia soomise vastu tuleb juba koigil torge.
Meie vastuvotjal on endal esimesed tunnid ja meil on ees kaks tundi tantsu. Laheme voimlasse oma opetajat ootama ja seda me teeme 30 minutit. Mina vaatan kogu aeg narviliselt kella, et mis kell siis opetaja ka reaalselt tundi jouab... Kell kaheksa algab tantsutund ja koik halb, mida hilineva opetaja kohta joudsin moelda, lahtub, kui noor ja kena tantsuopetaja seletab meile kohalike tantsude tausta, mida tahendavad kaeliigutused, kus peab olema pilk, mida tahendab sirge seljahoid, mida lontis. Saame teada, et naiste tantsudel ei ole isegi nimesid, vaid lihtsalt esimene tants, teine, kolmas ja neljas...


Tantsime neid, voorustavad opilased lesivad mattidel, masseerivad yksteist ja vaatavad meid. Meie tantsime veel grupitantsu, siis kreeka tantsu ja kordame veelkord koik yle. Ja siis kell! Mina olen tunniga rahul - sain infot kyprose tantsude sisu kohta ja veel veidi liigutada. Laheme voorustajaid otsima, ootame neid fuajees ning paljud opetajad tulevad meiega raakima, kas meile ikka meeldib, kas on meil hea olla ja ega me midagi ei vaja. Uus tunnikell ja projektitoo jatkub.  Koigepealt vaatame nende tehtud filmi Interneti turvalisusest, siis esineb meile vaike ansambel traditsiooniliste lauludega ja parast seda pa kutakse tradistsioonilist oliivipirukat ja mingit maitseainetega soolast saia. 

Tydrukute nagu pole just vaga onnelik neid maitstes ja vaikselt peidetakse jaagid pabertaskurattide sisse.
 Veel meie Maarja ettekanne (mis oli vaga hea!) ja nende ettekanded ja diskussioon molemas koolis tehtud uuringu yle.

 Kaks tundi saab labi ja nyyd lahme nende tunde kylastama. Sandra ja Eleri lahevad prantsuse keele tundi, meie ylejaanud inglise keele tundi (10. klass). No mida ma ytlen, opetaja tegutses, pyydis juhtida ryhmatood, kuid opilased.....  loid yksteist pudelitega, tegelesid iseendaga, ajasid juttu, raakisid kova haalega.... Meie lapsed on myrast juba vasinud, keegi ei taha larmi ees olla - isegi oma kooli igatsus tuleb peale. Mina igatsen oma rahulikku kooli, rahulikke lapsi ja tapsust.
Muuseas - vaheajal ootame uut tundi tydrukutega oues. Muidugi paikese kaes, ninad paikese poole, varrukad yles kaaritud. Koik, kes mooduvad, naeravad, sest kohalikud viibivad vaid varjus. Yks neiu kysib, et kas Eestis yldse paikest ei ole. Muidugi mitte nii palju! Ja meile on see ju esimene paike ja esimesed kuumad ilmad! Moiste soe on meil ja neil erinevad. Meie jaoks 25 kraadi on juba kuum, nemad kaivad pikad kampsunid seljas, kohati veel saapad jalas. Meie neiud on lyhikeste pykste ja olapaeltega pluusidega...

Vaheaeg ja viimane paaristund - opetatakse meile filmi tegemist. Opilased jagunevad ryhmadeks ning kohalikud opetavad, kuidas tehtud fotodest teha nyyd film. Koik on ninapidi arvutis ja tegutsevad....
Tana ohtul ootab meid lasevanemate noukogu poolt korraldatud (ja finantseeritud) pidulik ohtusook. Oleme koik kutsutud: meie grupp, vastuvotjad, lastevanemate esindajad, vahetuspered. Lubasime koik seelikud selga panna ja naidata, mida tahendab pidulik!
 Me oleme õnnelikud, et meie tegemisi Küprosel nii palju inimesi jälgib!

Õhtul toimus suur pidulik õhtusöök lastevanematega koos. Meie tüdrikud kõik uhkelt riides. Kõik hilinesid. Vist ainult Maarja pere oli õigeks ajaks kohal. Palju palju süüa, siis läkkas telekas jalgpall lahti, mida kõik küproslased tunduvat huviga jälgivat, mistõttu ei saanud mõned seltskonnad kuidagi minema. Barcelona vs Chelsea oli viik vist?